Sök:

Sökresultat:

983 Uppsatser om Irreguljär konflikt - Sida 1 av 66

Konflikter mellan aktivt religiösa elever och sekulariserade

Man kan inte sÀga att en konflikt mellan religiösa elever och sekulariserade Àr svÄrare Àn en vanlig konflikt. En konflikt Àr en konflikt som alltid mÄste lösas. Religionen Àr en ingrediens i konflikten. Ofta ligger svÄrigheten i att avgöra om det Àr en kulturell eller en religiös konflikt..

Social konflikt: en sociologisk studie av konflikten pÄ Nordirland

Denna uppsats tar upp Àmnet social konflikt i samband med Nordirlandskonflikten. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka huruvida social konflikt kan verka frÀmjande för samhÀllet, samt att titta pÄ de orsaker som gör att konflikten pÄ Nordirland vidmakthÄlls. Detta har utförts genom en litteraturstudie av teorier utvecklade av Coser, Simmel och Merton.Slutsatser jag har dragit utifrÄn denna studie Àr bland annat att social konflikt i detta fall, parallellt med de nedbrytande faktorerna, ocksÄ kan verka för en gynnande samhÀllsutveckling pÄ vissa omrÄden..

Konsten att lösa en konflikt

Konsten att lösa en konflikt.

Konflikt i Tibet? - applicering av Johan Galtungs konfliktmodell pÄ konflikten i Tibet.

Konflikt och vad som definieras som en vÄldsam konflikt Àr en central frÄga i freds och konfliktforskning, men det Àr ocksÄ en frÄga som inte behandlas. Generellt definieras en vÄldsam konflikt som en konflikt enligt definitionen av Uppsala University Conflict Database med 1000 dödsoffer per Är.Den hÀr uppsatsen försöker titta pÄ andar aspekter Àn den begrÀnsade definitionen, genom att applicera Johan Galtungs konfliktmodell pÄ ett fall som inte accepteras som en vÄldsam konflikt under definitionen av 1000 döda per Är, nÀmligen Konflikten mellan Kina och Tibet. Galtung menar att det finns olika former av vÄld och att en för ensidig fokusering av det fysikiska eller direkta vÄldet begrÀnsar uppfattningen av konflikten och att det gör att samhÀllsstrukturer uppfattas som fredliga trots att de har uppvisar flera andra icke fredliga..

Konflikt i beslutsprocesser ? en fallstudie av rekryteringen av rektor vid Lunds universitet 2002

Syftet med denna uppsats Àr att beskriva och analysera vad som kan leda till konflikt i beslutsprocesser.En kvalitativ undersökning har gjorts av en fallstudie, rekryteringen av rektor vid Lunds universitet 2002. Den kvalitativa metoden valdes för att möjliggöra en djupare förstÄelse för processen. Risken med en sÄdan djupstudie var att intressanta infallsvinklar kunde försvinna. DÀrför valdes en bred teoretisk referensram för analysen.TvÄ grundlÀggande orsaker till konflikt i beslutsprocesser i professionella byrÄkratier har identifierats. För det första ser vi att ökat inflytande frÄn nÀringslivet i sig inte Àr nÄgon större orsak till konflikt utan att det Àr centraliseringen av makten i beslutsprocesser i starkt decentraliserade organisationer som leder till konflikt.

Den nationella tillÀmpningen av begreppet inre vÀpnad konflikt i beslut rörande skyddsbehov : Behövs det ett nytt prejudikat frÄn Migrationsöverdomstolen?

I denna uppsats behandlar jag den svenska nationella domstolens tolkning och tillÀmpning av begreppet inre vÀpnad konflikt. Syftet Àr att utreda om den svenska nationella tolkningen stÀmmer överens med tolkningen i folkrÀtten och i EU-rÀtten. I uppsatsen diskuteras utvecklingen i svensk och internationell praxis och fokus ligger pÄ EU-domstolens nya avgörande C-285/12 (Diakité-domen). HuvudfrÄgan Àr huruvida avgörandet bidrar med en ny tolkning av begreppet inre vÀpnad konflikt och i fall det Àr nödvÀndligt med ett nytt prejudicerande avgörande frÄn Migrationsöverdomstolen. Slutsatsen Àr att Diakité-domens avgörande har bidragit till en för svenskt vidkommande ny tolkning av vad som utgör en inre vÀpnad konflikt och att begreppet inre vÀpnad konflikt har utvidgats och samtidigt distanserats frÄn tolkningen i den internationella humanitÀra rÀtten.

Konflikt som vardag eller konflikt som kontrast till vardagen? : En diskursanalytisk jÀmförandestudie av medialt konstruerande av konflikt utifrÄn postkoloniala maktstrukturer

I denna jÀmförande fallstudie har medialt konstruerande av konflikt analyserats utifrÄn postkolonial teori. SÄledes har det ofta pÄstÄdda oberoendet i medierapportering granskats med avsikt att urskilja diskursiva mönster av postkolonialt inflytande. Studien har jÀmfört medialt konstruerande av tvÄ olika konflikter som antas influeras mer eller mindre utav postkoloniala maktstrukturer; ukrainakonflikten och konflikten i Syrien och Irak.I analysen urskildes tydliga tendenser till bÄde subjektskapande och gruppbildande processer, vilka sÄvÀl postkolonial teori som diskursteori argumenterar för. SÄledes har det mediala konstruerandet av förevarande studies konfliktsituationer bevisats vara influerade av ovan nÀmnda maktstrukturer. Resultatet medför praktiska implikationer för huruvida medierapportering bör fortsÀtta pÄstÄs vara oberoende, och vidare forskning kring medialt konstruerande av konflikt uppmuntras för att finna ytterligare belÀgg för studiens resultat..

Pedagogers syn pÄ konflikt och dess pÄverkan pÄ personal och barn i förskolan

BAKGRUND: VÄrt intresse för att undersöka konflikter och dess pÄverkan pÄ verksamhetenhar vÀckts dÄ vi har upplevt konflikter ute i förskolan. BÄde vad det gÀller vuxna-vuxna, vuxnabarnoch kanske vanligast barn emellan. I bakgrunden tar vi bland annat upp olika författare ochforskares syn pÄ konflikt, kommunikation och gruppdynamik.SYFTE: Syftet med denna undersökning Àr att ta reda pÄ pedagogernas uppfattning omfenomenet konflikt och hur pedagogerna anser att konflikter inom personalgruppen pÄverkarbarngruppen.METOD: Vi valde att anvÀnda oss av kvalitativ intervju. Detta dÄ vi ville ta reda pÄ vadpedagogerna anser om fenomenet konflikt. Undersökningen baseras pÄ de svar vi fick av de tiopedagoger, som arbetar pÄ tvÄ olika förskolor och deltog i vÄra intervjuer.RESULTAT: I vÄrt resultat kom vi fram till att konflikter ofta förekommer i förskolan och vifick Àven reda pÄ vilka metoder de ansÄg var bÀst för att förebygga och lösa dem.

Konsten att stÄ med ett ben i varje lÀger : En kvalitativ studie om mellanchefers arbetssituation i offentlig sektor

Denna studie behandlar mellanchefer inom vÄrden i den offentliga sektorns arbetssituation. Mellanchefer inom vÄrden innehar ofta en roll som sjuksköterska och en roll som avdelningschef. Den dubbla rollen kan vara problematisk dÄ man ska tillgodose den etik och moral som professionen innebÀr samtidigt som resultat ska levereras till verksamheten. Syftet med studien var att söka ökad förstÄelse för om det finns en konflikt mellan profession och verksamhetskrav samt hur denna konflikt uppstÄr. Intentionen var ocksÄ att undersöka om det kan leder till brott mot Det psykologiska kontraktet.Resultatet visade att professionen som sjuksköterska kommer i konflikt med verksamhetskraven och att detta kan leda till brott mot Det psykologiska kontraktet.

Konflikthantering i skolan

VÄrt syfte med denna uppsats Àr att synliggöra de elevkonflikter som förekommer i skolan och vilka konflikthanteringsmetoder de arbeta med samt genom att redogöra för pedagogernas erfarenheter och Äsikter bidra till en bÀttre förstÄelse för konflikt elever sinsemellan. Vi har valt att intervjua sex lÀrare i tre olika skolor i Göteborgs stadsdelar. VÄr tanke bakom valet av de tre olika skolorna Àr att synliggöra vilka faktorer som kan bidra till elevkonflikter i skolan alltsÄ hur konflikt uppstÄr, vilka orsaker kan finnas bakom konflikt i skolan samt hur pedagogerna hanterar förekommande konflikter.VÄrt arbete ger en översikt av hur pedagoger handskas med konlikt i skolan och vilka metoder som anvÀnds i skolan, samt att de faktorer som Àr vÄllande till konflikt i skolan. Vi intervjuade vÄra informanter alltsÄ de sex verksamma pedagoger genom vÄra frÄgor kring konflikt och de faktorer som vÄllar till konlikt samt de metoder som anvÀnds i skolan.Vi genomför vÄrt arbete med en kvalitativ undersökning, som bestÄr av frÄgor kring konflikt och konflikthantering och lÀrarnas erfarenheter kring Àmnet konflikt i skolan. Vi vill Àven belysa hur lÀrarna upplever konflikter i skolan och vad de anser att konflikt kan bidra till.

Konflikthantering - Hur gymnasieelever vill att lÀrare ska hantera och lösa konflikter

Syftet med studien Àr att undersöka hur gymnasieelever tÀnker kring konfliktsituationer som uppkommer i klassrummet och hur de vill att lÀraren ska hantera dem. Studien bygger pÄ tvÄ utformade scenarion som sexton stycken gymnasieelever i södra Halland diskuterat vid tre olika fokusgruppintervjuer. Scenarierna behandlar tvÄ olika situationer dels en fysisk konflikt mellan tvÄ elever och dels en verbal konflikt mellan lÀrare och elev. Resultatet visar att det rÄder delade meningar kring hur eleverna önskar att lÀrare ska hantera de tvÄ givna konfliktsituationerna, exempelvis gÀllande nÀr vi ska ingripa samt vilka strategier som kan anvÀndas. Vidare visar resultatet att eleverna föredrar att lÀrare Àr tydligare med vad som Àr acceptabelt respektive oacceptabelt beteende i klassrummet.

Om Jag gör som Ni, vem Àr Jag dÄ? : Konflikt och integration ur ett etnicitetsperspektiv

Sverige blir alltmer mÄngkulturellt. I dagens samhÀlle finns det mÄnga individer och grupper av olika hÀrkomst. Detta har lett till mÄnga diskussioner kring integration samt konflikter mellan olika folkgrupper. Vad kan dessa konflikter mellan de olika folkgrupperna innebÀra för individernas identitetsskapande? Och hur kan vissa av dessa individers identitet och livsvillkor formas under en integrationsprocess?Denna antologi kommer att behandla identitet ur ett etnicitetsperspektiv.

Konflikthantering i förskolan : En naturlig del av livet

Konflikter Àr en naturlig del av livet och mellan barn pÄ förskolan som uppstÄr dagligen, framförallt nÀr barnen leker tillsammans. En konflikt kan ses som en utvecklingsmöjlighet och det Àr dÀrför viktigt att barnen fÄr lÀra sig om olika strategier för hur man hanterar en konflikt. MÄnga pedagoger inom förskolan kÀnner sig osÀkra pÄ hur en konflikt som uppstÄr mellan barn ska lösas vilket dÄ kan leda till att konfliktsituationerna mellan barnen eskalerar eller förblir olösta. Om förskollÀrarna gÄr in och hjÀlper till att lösa en konflikt utan att involvera barnen, sÄ gÄr barnen miste om en möjlighet till utveckling. Det syfte som detta examensarbete har Àr att ta reda pÄ hur förskollÀrarna inom förskolan ser pÄ konflikter och vilka strategier de anvÀnder sig av för att hantera dem.

Konfliktens vara eller inte vara? - En undersökning av elevers och pedagogers syn pÄ konflikter

Sammanfattning/Abstract Söderlund, Jennie (2009). Konfliktens vara eller inte vara? ? En undersökning av elevers och pedagogers syn pÄ konflikter. Malmö: LÀrarutbildningen, Malmö högskola. Syftet med undersökningen Àr att jÀmföra hur elever och pedagoger ser pÄ de konflikter de stöter pÄ i skolorna och om de har samma Äsikter kring vad en konflikt egentligen Àr. Eftersom begreppet konflikt har mÄnga olika definitioner har jag valt att redovisa nÄgra som Àr viktiga att kÀnna till för att förstÄ varför det en person uppfattar som en konflikt inte uppfattas likadant av en annan. En annan stor faktor till varför konflikter uppstÄr Àr kommunikation, nÄgra viktiga faktorer för en lyckad kommunikation samt en förenklad förklaring pÄ hur mÀnniskor kommunicerar har jag ocksÄ inkluderat.

Konflikthantering : En studie om konflikter och lÀrares sÀtt att agera

Syftet med min studie Àr att belysa vilka olika sorters konflikter det kan finnas i skolans vÀrld, Är 7-9 och hur lÀrare arbetar med dessa. Jag valde att anvÀnda mig av en kvalitativ metod nÀmligen intervjuer. Verksamma lÀrare pÄ en högstadieskola i en mellanstor stad intervjuades. För att nÄ syftet intervjuades lÀrarna om vad de anser att en konflikt Àr, den vanligaste konflikten och hur de arbetar förebyggande och konkret med konflikter. Resultatet visar att informanterna anser att konflikt Àr ett svÄrt ord.

1 NĂ€sta sida ->